История

 
Благоприятните климатични условия спомагат за зараждащата се тракийска цивилизация тук около 3 век преди новата ера. Топлите минерални извори стават център на тракийското селище, към което по-късно се насочват римските завоеватели. Известно е името на града от онова време, а именно Скаптопара (горно пазарище), което се свързва с тракийското племе Дентелети, населявало горното поречие на река Струма. За заселването на града  се носи легенда, която разказва как

селянин намерил тук болния си кон, който оздравял от минералните извори. 


В края на 15 век край топлите извори възниква днешният град, споменат за първи път в турски документ от 1502 година с името Горна Джумая.
След османското нашествие, от 15 век нататък градът мoгoкратно сменя името си - Дюма Базари, Дюма,
Орта Дюма, Джумая, Горна Джумая.


По време на Възраждането от източната страна на река Бистрица се застроява Вароша
- Бългaрската махала на града. Жителите на Джумая издействали султански ферман за построяване на църква. Така църквата "Въведение Богородично" е осветена през 1844 година във Вароша, а в следващите 50 години е достроена и изографисана. Във Вароша се намира и къщата на Георги Измирлиев - Македончето, помощник-апостол и военен ръководител на Търновския революционен окръг. През 1866 година е основано и читалището на града.


На 12.02.1878 година руски боен отряд, предвождан от майор Иван Павлович Орлински, възвестява първия свободен ден.
Но щастието е краткотрайно. Същата година, по силата на Берлинския договор, градът е върнат отново на Турция.
Минават още три десетилетия, за да дойде 03.10.1912 година. В първия ден на Балканската война българската армия победоносно навлиза в Горна Джумая.
През 1919 година тук се премества Солунската гимназия -
днес Национална хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий".
Откриват се първоначално две основни училища -Прогимназия, Земеделска гимназия.
Построява се Археологичен музей.

През 1919г излиза първият вестник в Горна Джумая "Македонска сълза". През лятото на 1923 година, в горния край на днешната градска градина, братя Рожен прожектират първия филм. След 1925 година започва благоустрояването на центъра. През 1926г. е положен първият камък на днешното читалище, тогава се оформя площад "Македония" и прилежащите му улички. До 1929г. в Горна Джумая няма ток. На определени места вечер светели газени фенери. Същото било в домовете, кафетата и хотелите. Есента на 1929г. става тържественото пускане на тока, отпразнувано с всенародна радост и веселие на площада. Частните домове обаче се електрифицират в следващите 10 години.
На мястото на днешното "Златно пиле" се e помещавал хотел "София". През 20-те години хотел "Лондон" се намирал срещу днешния "Космос", съществувал е и хотел "Пирин" на същата улица. Първите автомобили в града се появяват през 1928г., но били само на по-големите търговци и фирми. Едва през 1934г. се прекарва водопродвод (до този момент водата се добивала от кладенци). Първоначално се строят чешми по главните улици, а по-късно и по домовете. През 1937г. се открива и Жп гарата, свързваща Горна Джумая с Дупница.
Кметството по онова време се помещавало в сградата на днешното кафе "Рафи", а площадът - при стария турски конак. От 1950г. Горна Джумая е прекръстена на Благоевград. През 1954г. към него е присъединено село Грамада, а през 1973г. и село Струмско.
За удивително кратко време, известно като Строителна епоха за дипломатическия корпус, в края на 80-те години Благоевград буквално осъмва с нов център и преобразени общински сгради. Сменя се канализацията; построяват се Американският университет, Кметството, Поликлиниката; оформя се площад "Георги Измирлиев", пускат се фонтаните.